Monday, January 7, 2013

Biodinamička hrana

"Ići unazad, može ponekad biti najbrži put naprijed" C.S. Lewis

 Dragi Ljubitelji Tla, Zemlje, zraka, vode, prirode, ljepote, zvijezda, sunca, mjeseca, šume, vjetra, mora, mirisa, aroma, ljudi, životinja...


Razmišljam već neko vrijeme o hrani, jedenju i načinu prehrane.

Kakvu vrstu prehrane izabrati? Svejedi, vegani, vegetarijanci, makrobiotičari, svježa hrana, bretarijanci...


Večinu prođoh kroz svoj životni put i sada već kraće vrijeme razmišljam i živim  rečenicu: "Kaj su jeli naši stari" sigurno je dobro za mene iz tog ambijenta. Naravno, uzevši u obzir koliko su se kretali, radili,
rađali... Vječno pitanje koliko stari? Paleozoik, mezozoik? Odlučih se za 100-200 godina unazad.


     Moji "Stari" iz tog područja bili su svejedi. Uzgajali su hranu: biljke-povrće, životinje, (svinje (svinjska mast), kokoši, pure, patke (pačja mast), guske (guščja mast), krave (goveđi loj), telići, koze, ovce, ribe su lovili, žitarice i one koje nisu, grahorice : ( raž, dinkel, pšenica, proso,  kukuruz, heljda, grah, grašak, bob ), mlječne proizvode: ( mlijeko, sirutka, maslo, sirevi), pčele za med, prorpolis, sače.


Sva hrana uzgajana prije 100-150 godina je prirodna, danas bi rekli ekološka, organska. Životinje su bile puštene vani, slobodno su šetale na suncu, mjesecu, kiši...Jele su biljnu hranu, bez žitarica ( izuzetak je bila perad koja je dobivala minimum žitarica). Meso su jeli jednom do dva puta tjedno, kolače i slatko još rjeđe.
žitarice su mljeli na kamen i pekli kruh u krušnim pečima jednom tjedno (brašno, voda, sol i kiseli kvas-kojeg su sami proizvodili).

To je bila hrana mojih predaka!

Proučavam izvanrednu knjigu od Ehrenfrieda Pfeiffera i Erike Riese: "Grow a garden and be self-sufficient", 1942.
vrlo odličan manifest na kraju knjige.

Slobodno ga prevodim:

"Manifest Domaćicama"


Kratko smo sve opisali za proizvodnju povrća u vašim manjim vrtovima. Ako će se naše upute točno i marljivo slijediti u svako vrijeme, sigurni smo kako ćete jednog dana imati najbolje povrće na vašem stolu.

Najbolje i vrlo hranjivo, povrće s aromom, možete potpuno uništiti ako ga kuhate do smrti.
Mi vas Molimo, stoga,  liječite se plodovima vašeg rada promišljeno.

 Povrće se treba pripremati tako da izvorne hranjive supstance i arome budu očuvane, a ne iscrpljivane i isparene kroz jedno satno kuhaje ( a zatim podgrijavanje).
Fino povrće  zadržava dobar  pikantan okus, juha u kojem je kuhano ima izvrstan okus i može se vrlo dobro upotrijebiti za jušni temeljac ili povrtnu juhu.

Ukoliko je voda, u kojoj se kuhalo povrće, gorka, slana, sapunasta, bez okusa, tada je zasigurno gnojena. Kakvo gnojivo takav okus...

Kada uzgajamo biodinamičkom metodom, mi smo potpuno u skladu s prirodom, jer ne koristimo ništa izvana i ništa što se ne kompostira- fermentira. Dakako da naši proizvodi imaju iznimnu kvalitetu i vrhunsku aromu.


Dragi prijatelji lahka vam noć!

No comments:

Post a Comment