Tuesday, February 26, 2013

Predavanje-savjetovanje o biološko-dinamičkom gospodarenju


Male tajne biodinamičkog gospodarenja


Dragi ljubitelji biodinamičkog vrtlarenja!

 Za vas organiziramo jednodnevno predavanje/savjetovanje na temu:

„Kako započeti biodinamičko gospodarenje?“

Organizator: Klaster «Stara škola»

Datum održavanja: 02. ožujka 2013.g.; 9-17 sati

Mjesto održavanja: U prostorima HUB-a Zagreb, Trg N. Š. Zrinjskog 6

Predavač: Hrvoje Novosel

Participacija: 100 kn (uključuje najam dvorane i vegetarijanski obrok, čaj)


Pokrovitelj predavanja/savjetovanja: Klaster „Stara škola“


O programu

Ovu predavanje/savjetovanje o biodinamičkoj poljoprivredi organiziramo za sve ljubitelje vrtlarenja i biodinamike i predstavlja svojevrstan uvod u deset praktičnih vikend-radionica o biodinamičkom gospodarenju.

* Na predavanju će biti prezentirane tehnike planiranja, organiziranja vrta i imanja, slaganje plodoreda i mješovitih kultura, uključujući objašnjenja i bitne osnove vezane uz mjesečev kalendar (francusko izdanje, Pierre Masson).

** Prezentirat ćemo (donijet ćemo) alate za ručnu obradu tla. Isto tako, pomoću video zida – projektora, prikazat ćemo strojeve koje koristimo u biodinamičkom gospodarenju tlom i biljkama.

*** Govorit ćemo o sjemenarstvu - kako uzgojiti, razmnožiti i skladištiti sjeme starinskih sorti povrća.

**** Razgovarat ćemo i o ulozi čovjeka i njegovom „Ja“, koji je nositelj poslova u vrtu i  gospodarstvu (i čovjekov utjecaj na trostruku povezanost: tlo-životinja-biljka).

Temelj našeg rada je australsko-francuska škola koja počiva, prije svega, na šezdesetogodišnjem praktičnom iskustvu pionira australske biodinamike, Alexa Podolinskog, te njemačka škola sa više od 80 godina iskustva ( Christian v Wistinghausen)
Više o A. Podolinskom pogledajte u emisiji «Na rubu znanosti»: http://www.youtube.com/watch?v=xPKLVkhyr4U







O voditelju radionice


Voditelj radionice je Hrvoje Novosel, biodinamičar-praktičar (12 g. iskustva), uzgajivač BD hrane, proizvođač biodinamičkih pripravaka, organizator radionica, aktivni član u klasterima „Stara škola“ i „Terra biodinamica“ te autor bloga: vrtizobilja.blogspot.com i suautor web stranice: www.vrtizobilja.com.hr 



Iz povijesti biološko-dinamičke poljoprivrede

Rudolf Steiner je biološku-dinamičku poljoprivredu 1924.g. učinio dostupnom čovječanstvu. Upute, koje je dao u svom «Poljoprivrednom tečaju», danas se na različite načine primjenjuju širom svijeta.


Način i rok prijave zainteresiranih

E-mail: vrtizobilja@gmail.com,  Hrvoje 099/ 820 4661

Sve zainteresirane molimo da se prijave do četvrtka, 28.02.2013.g. u 16 sati, kako bismo mogli što uspješnije organizirati sve što je potrebno za predavanje.


Isto tako, najavljujemo prvu od deset praktičnih vikend-radionica o biodinamičkom gospodarenju, koja će se održati 09.-10.03. 2013. godine. Te će radionice obuhvatiti jednu logičnu i zatvorenu cjelinu: od početka BD gospodarenja do skladištenja namirnica i spravljanja zimnice. Detaljne informacije na uvodnom predavanju/savjetovanju.

                                                                  Dobrodošli!


                                                                            Veselimo se zajedničkom radu!




No comments:

Post a Comment