Friday, April 5, 2013

Kišno vrijeme i natopljeno tlo - Biodinamičke radionice

Dragi i Silni Zemljoljupci,

poradi nam kiši iz dana u dan, a sunce nam ponekad zasja, odgodit ćemo radionicu biodinamičkog vrtlarenja kod Nevena Dekića za 13.i 14. travnja. Gornje vrapče, Plotnikova 2.

Vegetacija tiho i lagano kreće, bijeli hranidbeni korijenčići pokrenuti sunčevom toplinom i svjetlošću, su još uvijek u začecima zbog hladnog razdoblja.

Promatrat ćemo vrijeme i uskladiti se za radionicu iskapanja, korištenja i uskladištenja biološko-dinamičkih pripravaka na mom imanju u Horvatima, te  izrada kompostne hrpe, sjetve i sadnje na otvoreno. Javit ću 10-ak dana ranije kako bi se mogli svi pripremiti! 

 Imamo vremena za sjetvu, sadnju, obradu tla i rad sa Zemljom!

 Pripravci nam još nisu aktuelni, dok nam je ovako hladno i mokro. Svi vi koji ste koristili pripravak 500, možete, rano oko izlaska sunca, špricati s pripravkom 501 po vegetaciji, žitaricama, travi, zelenoj gnojidbi...


Imam zasađenih 3000 m2 češnjaka, pošto već lijepo izlazi ( 10-ak cm),  vrijeme je za špricanje s 501.
Dok sljedećih 6 000-10 000 m2 čeka toplije i suhlje vrijeme. Odabran i selekcionirani češnjak je odličan, jer nije krenuo klijati, čvrstih češnjeva.


Dragi Sjemenari!

Pošto imam dosta vrhunskog sjemena- Demeter kvalitete, te mog biodinamičkog, želio bih se spojiti s Dragim Zemljoljupcima koji dolaze na moje radionice i napraviti: 

  "Krug sjemena"

Sjeme je temelj i početak životnog ciklusa. Educirajmo se, udružimo i krenimo u uzgoj vrhunske -karaterne hrane i razmnožavanje-čuvanje i razmjenu vrhunskog i autohtonog sjemenja!"



Nakon edukacije o sjemenarstvu, odabrali bi vrste povrća koje želite sijati-saditi-uzgajati-razmnožavati. U tijeku sazrijevanja brali bi od najljepših, najzdravijih i najvitalnijih biljaka plodove i sjemenke. Jedan dio bi ostavili sebi, drugi bi imali za razmjene sjemena,  treći bi vratili meni, četvrti, peti...






 Majte se lijepe!

No comments:

Post a Comment