Saturday, April 25, 2015

Moj sadašnji put i samozvani eksperti biodinamike i inih pravaca poljoprivrede

Dragi Ljudovi i ljudice vrijeme je za obrađivanje tla,te sjetvu i sadnju nama dragih biljaka!

Ovdje uzgajamo sjeme naše rukole, a u plasteniku imam sjeme druge sorte rukole!

Kraj travnja i početak divne povrtlarsko-voćarsko-vinogradske...i svih ostalih ljudskih vještinskih poljoprivrednih djelovanja-gajenja!

Mi u plastenicima punim tempom, zelena gnojidba je rasla poslije zimskih kultura, unazad nekoliko tjedana nju ukopavamo u tlo, tretiramo biodinamičkim pripravcima, navodnjujemo i sadimo naše presadnica! Plastenici su po 400m2 i u svakom sustvaramo različitost biljaka i oponašamo prirodu!

Kravice nam pasu na otvorenom već dobrih 3 tjedna, uživancija ih je promatrati kako skaču, preživaju, maze se, pasu izvode nepodopštine i pune su zaigranosti! Od dvije buše  očekujem svaki trenutak da se otele i da počinjemo primati njihovo čudesno mlijeko i raditi sir, sirutku, kefire, jogurte i ostale čudesnosti koje nas liječe i osvježuju!

Ovaj tjedan smo planirali ograditi svinji, kako bi imala izlaz iz koca van,te  imala neprestanu komunikaciju po svojoj volji!

       Htio bih malo reči o tim čudesnim ljudima koji se nazivaju stručnjacima, ekspertima i inim učiteljima biodinamičko-permakulturne poljoprivrede ili već inih pravaca!

Ja sam učenik Prirode i nisam nikakav učitelj, a kamoli nešto još! Kada organiziram radionice i seminare ja prenosim svoje iskustvo, svoje stečeno znanje, a na istim radionicama naučim toliko puno i jasno!
Iznimno sam sretan, što zahvaljujem Dragom Prijatelju Ivici koji me poveo unutrašnjim putem Duhovnog Života i komuniciranja s biljnim svijetom!

Divno je biti i promatrati, te samo upijati i primati-tolika mudrost i nježnost, sama jasna istina koja je za mene primjenjiva i jasna! Ne namećem je nikome niti je propovjedam, jer svaki čovjek i čovječica ima svoj unutranji put, svoj život, i svoj način poljoprivrede!

Nakon svih škola biodinamičkih koje sam učio, radio, promatrao i prakticirao na svom imanju, sada nakon 15-ak godina ne sljedim više nikoga nigdje! Sada sam postao učenik Majke Prirode! I sljedim svoju biodinamičku poljoprivrednu kreaciju koja je  istinski praktična i djelotvorna a jednostavna! To sam Ja-Ja Jesam!

Hvala svim ljudima koje sretoh na svom putu i koji su mi sa svojim svjetiljkama svjetlili i bodrili me! Neka im je hvala i punina im svjetla!

Sam dragi Čovjeki i čovjekice čuvajte se samozvanih "Stručnjaka" koji propovjedaju i propovjedaju!
Neka im je mir i svjetlo!

Kada stignem, a izazova je puno i lijepo mi je sa svopjim dragim prijateljima, drugarima i drugaricama uživati na imanju!

Neka je svima vam mir, ljubav i hrabrost!

Nek nam raste

hrvoje

1 comment:

 1. Poštovani Hrvoje,

  zanima me jesu li u planu kakve nove radionice?
  Također, rado bih došao na Vaše imanje pa me zanima da li primate volontere (mislim na nešto jednodnevno - subota ili nedjelja)?

  Inače, mogu li se Vaše brižno uzgojene biljke naći na nekom od (zagrebačkih) placeva?

  Srdačan pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete