Monday, May 13, 2013

Autohtone sorte - Sjeme samoodrživog Života

Dragi  ljubitelji Živog tla!

Pun miješanih osjećaja pišem o sjemenju!

Razmišljam  o starim samoodrživim sortama povrća, ljekovitog bilja, drveća koji su prilagođeni određenom klimatu u kojem su rasli i plodili stotinama godina.  Takovo sjermenje je puno života, arome, ljekovitih supstanci i diše s mjestom u kojem raste generacijama, a  uzgajajući  ga dobijamo sjeme koje možemo sami   razmnožavat i širit.
Tako su mi  prabaka, baka, strina i mnoštvo dragih ljudi kroz pokoljenja čuvali i razmnožavali sjemenje. Kadkad bi ih svijesno ili nesvjesno križali i dobili bi "Svoje" sorte koje su se godinama stabilizirale. Onda su se pojavili hibridi  za koje neki tvrde kako su rodom obilniji, stabilniji i otporniji na biljne bolesti i   "napasnike". Seljaci  počeći kupovati hibride stavljajući umjetna gnojiva, zaštitna sredstva,  te koristeći tešku mehanizaciju započeo  je proces individualizma i egoizma što je danas opće prihvaćeno od strane seljaka, vrtlara i malih kućnih vrtlarica, više- manje.
Proses probuđenja i otkrivanja bitka traje već neko vrijeme, ali trnja je jako puno. Sada su seljaci ti koji sami promoviraju hibride, umjetna gnojiva, tešku mehanizaciju i zaštitna saredfsrtva, zaboravivši nasljeđe generacija.
Naravno da je današnjem seljaku nebitno autohtono sjemenje.  sadašnji prijedlog zakona u EU o " zabrani sijanja i korištenja autohtonog sjemenja ako ga se ne "licencira" vodi ka centralizmu velikih tvrtki koje drže veliki postotak sjemena u svijetu!

Gdje su male sjemenare i mali sjemenari?

Stanje kod nas u Hrvatskoj je razumljivo, jer se promovira centralizam i birokracija kroz EU "Stabilnost" i "Obilje" što će nam sjemenare i mali sjemenari?

 Naši zakoni pogoduju uvoznicima, a ne proizvođačima. Svjestan sam kako sve političke struje u Hrvatskoj rade za svoje interese i interese velikih centralističkih igrača. Gdje smo mi  koji sijemo, razmnožavamo i mijenjamo autohtono sjemenje?

Samo novi način razmišljanja, koji nije utemeljen na centralističkom i egoističkom odgoju generacija može napraviti zaokret naprijed ka očovječenju i obilju svakog građanina.

Ostalo je magla i prijevara odjevena u licemjerna obećanja i beskrajne laži koje postaju općeprihvaćene i  odobrene!

Jao  nama samima!

Udružimo se  i krenimo!





Nek nam raste i plodi!

Hojla! Hojla dragi Zemljoljupci

No comments:

Post a Comment