Thursday, October 23, 2014

Ekološki dučani i biodinamička, ekološka, zdrava, prirodna, domaća hrana

Dragi Zemljani,

Tooolko puno se novih dučana otvorilo u zadnje vrijeme  znam za Zagreb), a neki "veliki" su se proširili! Očito je trgovina najbolja zarada, kome je stalo do zarade i novca!

Veliki bio dučani i veliki vrtovi guše me s cijenom, neljubaznošću i hrpom prerađevina.

Izbjegavam ih kolko  morem! Zadnjih mjesec dana imaju nove postavke cijena.
Kruh je 18, 89? jogurt 24, 49??? I kad uredno tražim lipu nazad, jadne blagajnice zbunjene i zaprepaštene! Nažalost nemamo, evo vam 5 lipa? Ja ne trebam vašu milost, nego svoj novac? I redovito vratim sve!

Sve im je u novcu, zaradi i visokim maržama, a najmanje u  kvaliteti, ljudskost, i čovječnosti!

moj maksi odjeb za njih!

         Čitam, gledam i promatram neke nove trendove: Prirodna hrana, domaća, zdrava, a proizvodi sam nemaju  nazvane "Smrtonosne dodatke" "E", al zato imaju hrpu herbicida, fungicida, insekticida akaricida i drugih cida i umjetnih gnojiva u sebi! Al to nije bitno, imaju jako lijepu ambalažu, "Kvalitetnu" promociju, odlične fotke i zadovoljne kupce?


Ne želim plačati reklame i fotografe za svoju hranu!

ŽELIM HRANU PUNU SVJETLA I ŽIVOTA, a ne punu smrti i mraka!

Sve drugo mi je sporadično!

Zdrava prerađena hrana, mliječni proizvodi pasterizirani i homogenizirani...
Kaj mi vrijedi zdravo kad je isto mrtvo i mračno?

Dragi ljudi, To je moj put i moje osvješćivanje! Sretan sam što proizvodim hranu sa svjetlom i životom, ali tužan kaj živim zadnjih godina u gradu, jer za mene je grad krletka, a selo sloboda i dodir!

To je moj put, al dolazi vrijeme, već je došlo kada  se ide...

Oko godinu dana proučavam  Weston Price  prehranu, jer imam jako loše zube, u stvari kćerki s 4 godine je počeo oboljevati zub, a taman smo bili jako aktivni na makrobiotičkoj prehrani! Idemo istraživati i među morem literature Žena najde knjige od Weston Price. Čitami i začuđeno spoznajemo! Krenuli smo u mjesečno istraživanje s "Tradicionalnom" prehranom koja je uključivala : riblje ulje ( A i D vitamin),  jaja, masnoće, kuhano povrće, voće sa masnoćama, svježi mlječni proizvodi od šetajućih krava, c vitamin i ostali vitamini i minerali što je više moguće kroz živu hranu... Izbacili smo sve integralne proizvode, jer integralne žitarice sadrže fitinsku kiselinu i lektin, ak se ne varam i on  iz našeg tijela uzima kalcij, c vitamin i još neke minerale da bi se razgradio! To je jedna činjenica koja nas je zaprepastila, ali istražujući dalje i više  spoznali smo da je to  što naši preci nisu koristili! ( mislim na različite plemenske zajednice Švicarska, Antartik, indijanska plemena...)

Integralne žitarice su se za nas pokazale štetnima, te smo ih na 4 tjedna izbacili, kćerki se je zub počeo oporavljati! Ovo zvuči ko fantastika, ali je istinito!


Odreko sam se makrobiotike, vegetarijanstva i inih pravaca koje potpuno poštujem, ali ja se nisam našao u tome. Moj pravac je hrana predaka, koju navedoh gore, jer vidim da djeluja na mene!

Dragi ljudovi od tada  si lječim zube sa svježim mljekom, c vitaminom, domaćim maslacem, jajima, ribljim uljem, čajevima, povrćem i starim sortama jabuka ( stare sorte sadrže odličan omjer kiselo-slatkasti) Nove sorte sadrže velike količine šećera, koji je "Prirodan" ali je šećer.

Idem spat i uživat u kiši!

Majte se lijepe!

1 comment:

  1. Odlično štivo, uživah štijući ga!
    Za (dječje i odrasle) zube dodala bih i pažnju kod odabira paste za zube bez otrova, te 2 - 3 puta mjesečno ispiranje/alkaliziranje ustiju (sodom bikarbonom ili drugom lužinom koja ubija loše bakterije).

    ReplyDelete