Friday, December 10, 2010

Biodinamička poljoprivreda-kratka povijest 1.dio

Neka vam je svima toplo i ugodno.

Sretan sam što mogu podijeliti s vam spoznaje do kojih sam došao i znanja u koje zavirujem. Po meni, Biodinamika je uistinu gospodarenje tlom, biljkama, životinja od strane Čovjeka-INDIVIDUUMA U NAŠEM DOBU, vrhunac. Proizvodi iz biodinamičkog poljodjelstva su uistinu proizvodi s karakterom.

Htio bih vam dati kratki pregled, zašto radim i uživam u Biodinamici.

Prije 1845 sva poljoprivreda je bila ekološka-organska. Bila je prisutna u cijelom svijetu s različitostima u zelenoj gnojidbi, obradi tla, gnojenju, ali u cjelovitosti, što je po meni najbitnije bila je EKOLOŠKA. Godine 1845, njemački kemičar, Justus von Liebig otkrio je kako korijen biljkle može apsorbirati hranjiva putem otopine. Ovo je vrlo iznimno i važno otkriće "povuklo" komercijalnu proizvodnju i promoviralo vodo otopiva umjetna gnojiva, prvo super fosfate a kasnije i dušik. Von Libig je otkrio samo jedan dio cjelovite slike hranidbe biljaka. Nakon 1920 godina, poljoprivrednici u Europi su već koristili umjetna gnojiva podosta. Počeo se pojavljivati problem, kod ljudi koji koriste umjetna gnojiva: Loša aroma voća i povrća, bolesti, životinje su počele oboljevati, smanjena životnost sjemenja...

Skupina ljudi, poljoprivrednika i agronoma zamolila je dr. Rudolfa Steinera za pomoć. Godine 1924, kada je Steiner pronašao vrijeme za tečaj, oodržao je u Koberwitzu (današnja Poljska) temelje poljoprivrede. Bio je u moći i mudrosti predložiti polaznicima 8 pripravaka, kojima će oživjeti tlo i biljke. Prije tečaja Steiner je pristupio mladom znanstveniku Erenfried Pfeifferu da odredi učinak ove poljoprivredne metode i pripravaka. Kako ih proizvoditi, upotrebljavati, čuvati. Drugi znanstvenicui koji su odigrali neprocjenjivu ulogu u biodinamičkom istraživanju su Eugen i Lily Kolisko i kasnije Maria Thun.

Velika većina sudionika su bili teoretičari, antropozofi, samo nekoliko njih je bilo praktičara, poljoprivrednika.
Nitko nije znao kako krenuti i što napraviti. Dr. Pfeiffer je emigrirao u Ameriku i postao vodeći nutricionist, mikrobiolog i pionir u kompostiranju, ali on nije bio poljoprivrednik, tako da nije mogao nadahnuti konvencionalne poljoprivrednike na biodinamički put.

U Europi Biodinamička poljoprivreda je pogurana, većinom od Antropozofa, koji su bili entuzijassti, ali bez iskustva u poljoprivredi u praksi. Napravili su nekoliko ozbiljnih pogrešaka glede izrade biodinamičkih pripravaka. Neko vrijeme nakon smrti dr. Steinera, pronašli su njegove zabilješke, koje je vodio na poljoprivrednom tečaju, ali koje nisu bile prezentirane na tečaju od strane Steinera.. U tim spisima je na drugačiji način opisao izradu nekih pripravaka, npr. Pripravak od maslačka. Steiner je promijenio svoje mišljenje i dao ga je u tečaju, a Pfeiffer je ekperimentalno dokazao i pokazao kako je metoda izrade pripravaka točna u tečaju , a ne u bilješkama.
Slijedi nastavak...

No comments:

Post a Comment