Thursday, December 9, 2010

Kada biljke ili životinje obole, pogledajte u tlo-Steiner

Šalom vam!
"Rješenje svih problema u biološko-dinamičkoj poljoprivredi je u TLU".

Tlo je mrtvo ili Živo. Biodinamika se bavi oživljavanjem tla, a ne liječenjem bolesti i tla. Kada pogledamo tlo vidimo: gujavice, žive organizme, humus, strukturu, prozračnost, zbijenost, korijenje biljaka; pod mikroskopom vidimo : aktinomicete, bakterije, mikroorganizme...
Kada nas je Alex pitao: "Što je najbitnije u tlu?" Nabrajali smo: humus, voda, gujavice, mikrorganizmi..., samo nas je pitao: " Bez čega mi ne možemo živjeti niti nekoliko minuta?"

* Kada je tlo zbijeno uz pomoć naših " ubojica tla";kako ih je nazvao Alex; velike i teške traktore, plugove, teške tanjurače... Tada je potrebno tlo prozračiti, pomoću blago-kosih podrivaća, s laganim traktorima-koliko noževa možemo vući s traktorom od 40-ak konjskih snaga, a i ne treba prvi puta ići duboko u tlo.

*Nakon toga je potrebno posijati različite biljke za zelenu gnojidbu. Različite, stoga što svaka biljka ima različitu dužinu i oblik korijena, različite tvari crpi iz tla, privlači različite insekte, te pospješuje međudijalog-dobrosusjedske odnose, pomoću lućenja kiselina u tlo.Preko zime možete sijati biljke otporne na smrzavanje ( raž, pšenica, ječam, crna zob, uljane repice, ozimi grašak..., te ih nakon toga u proljeće ili kasnu zimu zaorati kada su u fazi cvjetanja, jer nakon cvjetanja počinju koristiti sakupljenu hranu za oblikovanje ploda, pa se zato preporuća zaorati biljke u fazi cvjetanja, znači kada su u punini ispunjene hranom.

* prilikom zaoravanja tlo pošpricati s BD pripravkom 500 ili Prepariranim P500, kako bi u tlo unjeli tisuće mikroorganizama i dali mu sposobnost Samooživljavanja i stvaranja organske tvari.

Kada je tlo Živo i "samostalno" biljke koje rastu na njemu; naravno bez dodataka umjetnih gnojiva, svježeg gnoja ili ekoloških nekompostiranih prihrana, gnojiva, su zdrave, vitalne i pune SVIJETLO ZELENE boje s USPRVNIM I UZDIGNUTIM LIŠĆEM, što su jedni od pokazatelja biodinamičkog gospodarenja tlom. Životinje koje se hrane tom travom, biljkama, sjenažom su zdrave, otporne i Vitalne.

Nakon ovog uvoda u biološko-dinamičko tloznanstvo, pisat ću o vrstama hrane za biljke i o vrstama korijenja u biljaka.

Neka nam je mirna noć!

No comments:

Post a Comment